RTL Nieuws onthult dat oud-minister Ivo Opstelten en topambtenaren van het ministerie van Justitie zich persoonlijk hebben bemoeid met de strafzaak tegen Geert Wilders. Vijf jaar na de omstreden ‘minder-Marokkanen’-uitspraak duikt bewijs op dat zij invloed hebben uitgeoefend, vóórdat het Openbaar Ministerie (OM) definitief besloot Wilders te vervolgen. Dit blijkt uit een tot dusver geheime ambtelijke nota uit 2014, die het ministerie vrijgaf aan RTL Nieuws.

In die nota staat dat in september alleen nog sprake is van een ‘voorgenomen’ beslissing van het OM over de vervolging van Wilders. Een week later komt RTL met een aanvulling: topambtenaren van het ministerie van Justitie hebben zich inhoudelijk bemoeid met de strafzaak tegen Wilders. Zij drongen er bij het Openbaar Ministerie (op aan om Wilders in de zaak over ‘minder Marokkanen’-uitspraken zo stevig mogelijk aan te pakken. De ambtenaren noemen Wilders’ uitspraken ‘kwaadaardig’ en ‘racistisch’ en adviseren het OM er met gestrekt been in te gaan.

Geert Wilders vindt het eens te meer reden om de rechtszaak tegen hem te stoppen. Verschillende coalitie- en oppositiepartijen tonen zich ongerust over de politieke bemoeienis met een strafproces. Zie ook hier