Ambtenaren van de provincie Gelderland krijgen regelmatig het advies om hun WhatsApp-berichten op te schonen. Dit om te voorkomen dat de app-jes bij een eventueel Wob-verzoek openbaar moeten worden gemaakt. Dat bleek bij een hoorzitting van Omroep Gelderland tegen de provincie in het kader van de Wob. Omroep Gelderland schrijft daarover.

De journalisten van de regionale omroep waren op zoek naar documenten die meer duidelijkheid moesten verschaffen over plannen rond herindeling van de gemeente Scherpenzeel. Omdat ze geen genoegen namen met het primaire Wob-besluit tekenden ze bezwaar aan en werd de hoorzitting gehouden.

Niet relevant

Tijdens de zitting verklaarde een ambtenaar dat de provincie het opschoonadvies geeft omdat veel WhatsApp-berichten niet relevant zijn. De provincie sprak tegen dat er sprake zou zijn van een algemeen opschoonadvies, maar dat alleen niet-relevante berichten worden verwijderd.

Wethouder

De media in Gelderland waren eerder ook al op een vergelijkbaar zaak gestuit, rond een wethouder in Epe die op een video-opname uitlegde dat hij regelmatig de geschiedenis van de telefoon wist om zo Wob-verzoeken te ontlopen. De wethouder moest daarom opstappen.