wob-tips
Leer van anderen. Ga sneller op je doel af omdat je weet welke tips en tricks je moet gebruiken en welke valkuilen je moet vermijden. Lees de tips van ervaren Wobbers.
Geheime stukken te wobben
Verschillende organen van de lokale overheid kunnen stukken geheim verklaren: het college van Burgemeester en Wethouders, de gemeenteraad, een commissie. Maar ‘geheim’ is geen reden een Wob-verzoek af te wijzen. Je kunt ze gewoon wobben. B en W, de raad en een...
Kopieerkosten voorkomen
De overheid mag geen kosten rekenen voor het opzoeken van informatie en het lakken van documenten, maar wel voor het verstrekken van kopieën. Bij grote Wob-verzoeken kan dat aardig oplopen. Voorkom al in je verzoek verrassingen. Overheidsorganisaties zien...
Verzoek preciseren. Of inperken?
Bestuursorganen reageren op een Wob-verzoek nogal eens met de uitnodiging voor een gesprek. Ze willen dat je je verzoek komt ‘preciseren’. Maar bedoelen daar veelal mee: inperken. Bereid je voor, wees alert en geef niet te gauw toe. Soms gaat zo’n uitnodiging gepaard...
Intern beraad met externe partijen
Documenten niet verstrekken wegens ‘intern beraad’ tussen de overheid en een andere partij, zelfs als dat een private partij is? Dat is helaas geen onmogelijke tegenstelling. Maar niet elk overleg mag zomaar tot ‘intern beraad’ worden bestempeld.
Leg mondelinge afspraken schriftelijk vast
Na een maandenlang slepend Wob-verzoek wil je niet voor verrassingen komen te staan. Zorg dat je alle afspraken met het bestuursorgaan schriftelijk laat vastleggen!
Weigering moet per alinea gemotiveerd
Mag een bestuursorgaan zomaar een heel document weigeren omdat sommige delen ervan ‘intern beraad’ zijn? Zeker niet, maar daar moet je een hardleers bestuursorgaan wel op wijzen.
Noem bestuurlijke aangelegenheid
De verzoeker moet aangeven onder welke bestuurlijke aangelegenheid het Wob-verzoek valt. Dat is niet hetzelfde als het onderwerp, waarop het verzoek betrekking heeft.
‘Document’ is ook WhatsApp-bericht
Met een beroep op de Wob vraag je informatie op die is vastgelegd in documenten. Dat zijn voor de hand liggende papieren als vergaderverslagen, onderzoeksrapporten en brieven. Maar nog meer, waar je in eerste instantie misschien niet aan denkt.
Afdrukken, ondertekenen, scannen
Een belangrijke, en vaak vergeten. stap: zorg dat je altijd kopieen maakt van je eigen communicatie met de overheid over je Wob-verzoek.